Nastavak karijere


Posle sudske pobede, boksu se vraća 1971. godine, kada izaziva aktuelnog svetskog prvaka Džoa Frejzera. Njihov meč je jedan od najkrvavijih. Klej nije dostigao staru formu, bio je teži i sporiji nego nekada i Frejzer je pobedio i zadržao titulu.Posle sudske pobede, boksu se vraća 1971. godine, kada izaziva aktuelnog svetskog prvaka Džoa Frejzera. Njihov meč je jedan od najkrvavijih. Klej nije dostigao staru formu, bio je teži i sporiji nego nekada i Frejzer je pobedio i zadržao titulu.

Klej je titulu po drugi put osvojio 1974. godine protiv udarača Džordža Formana, koji je prethodno lako nokautirao Džoa Frejzera i tako preuzeo titulu. Meč Klej-Forman (poznat pod imenom Rumble in the jungle) održan je u Kinšasi (Kongo). U tom meču Klej je potpuno promenio stil. Boksovao je defanzivno, pokrivao glavu rukavicama i puštao Formena da po njima udara. Čekao je da se Forman umori, u čemu mu je saveznik bilo i vrelo i vlažno vreme. U osmoj rundi Klej je prešao u napad i sa nekoliko udaraca nokautirao Formana.Titulu je zatim odbranio šest puta, uključujući ponovo težak okršaj sa Džoom Frejzerom. Titulu je izgubio 1978. godine od mladog Leona Spinksa ali je iste godine povratio. Povukao se kao nepobeđeni šampion 1979. sa 37 godina.

Sem po bokserskoj veštini bio poznat i po svom karakteru i po političkoj aktivnosti. Promenio je veru i prešao u islam. Smatra se jednim od najveći sportista dvadesetog veka. Lekari su 1982. utvrdili da boluje od Parkinsonove bolesti, zbog koje su njegove motoričke sposobnosti počele postepeno da slabe.

Kerim Imra © 2016 PMF Sarajevo